Marchigiana je relatívne nové plemeno, ktoré bolo diferencované až v roku 1933 a v tom čase miestne známe ako Improved Marche.
Podľa tejto verzie bol pôvodný kmeň z oblasti zmiešaný s Chianinou a dvoma ďalšími odrodami horského dobytka ( Romagnola , Podolica ). Ale od začiatku bolo plemeno vyvinuté tak, aby sa mu darilo v nerovnom teréne s horúcimi, suchými letami a studenými, vlhkými zimami na nekvalitnom objemovom krmive. Táto odolnosť bola zachovaná v priebehu rokov. Dnes je Marchigiana konkurenčné plemeno hovädzieho dobytka, ktoré je rozšírené v oblastiach Marches, Labium, Abruzzo a Campania v Taliansku. Približne 50 000 kusov je registrovaných v talianskej plemennej knihe a tvorí približne 45 % všetkých plemien bieleho dobytka (Marchigiana, Chianina, Romagnola, Polodica a Maremmana) v Taliansku. Toto plemeno bolo vyvezené do celého sveta. Dobytok Marchigiana má skorú pohlavnú zrelosť, ľahko sa otelí a má veľkú plodnosť. Často majú miernu povahu a chovatelia si ich vyberajú vďaka rýchlemu rastu ,odolnosti voči chorobám a klimatickým podmienkam a výbornej konverzii krmiva. Mäso z Marchigiany je chudé, dobre mramorované a má nízky obsah cholesterolu.
Charakteristika
Marchigiana je veľmi podobná Chianine, je krátkosrstá a jej farba sa líši od svetlosivej po takmer bielu. Ich koža je pigmentovaná, jazyk a papuľa sú čierne, okolo očí a chvosta sú tmavé. Sú rohaté, ale aj bezrohé. Rohaté zvieratá majú stredne veľké rohy a rohy sú na špičke čierne, v strede biele a na spodnej časti majú žltkastý odtieň. Rohy sú zvyčajne zakrivené dopredu u býkov a nahor u kráv. Nohy dobytka Marchigiana sú stredne dlhé a zvieratá sú veľké a svalnaté s jemnou štruktúrou kostí... Kravy vážia približne 600-800kg a býky 900-1100 kg. Teľatá pri otelení vážia v priemere 30-40 až kg. Majú zlepšený vývojom svalov na zadku a stehnách. Predčasne vyspelé plemeno dosahuje ideálnu porážkovú hmotnosť vo veku 15 – 16 mesiacov s výnosnosťou až 67 -70 %.
Vlastnosti: